Wat is Colonhydrotherapie?

Colonhydrotherapie ofwel hoge darmspoelingen is een therapie waarbij de dikke darm over de gehele lengte met water wordt gereinigd. Het water komt uit een gesloten systeem de darm binnen en wordt zo ook weer afgevoerd. Al in het oude Egypte wordt op papyrusrollen over darmspoelingen geschreven.
Darmspoelingen in de vorm van klysma’s is ook terug te vinden in het boek ‘de leer van de Essenen’. De Oostenrijkse arts Dr. Anton Brosch ontwikkelde begin 1900 een darmstoelbad. In Nederland begon Dr. Ten Haaf in 1935 met darmspoelingen. De ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat er nu een toestel (colonhydromat) is met een gesloten systeem waardoor geen onaangename geuren vrij komen.

Indicaties

Diarree (acuut of chronisch), verstopping (obstipatie), hoofdpijn, ook migraine, slechte doorbloeding van huid en ledematen (bijv. koude voeten), huiduitslag, psoriasis en acné.
Ziekten aan hart en bloedvaten, zoals hoge bloeddruk en spataderen, slechte vertering en andere darmziekten zoals spastische darm, prikkelbare darm syndroom (PDS), divertikels.
Schimmels en parasieten zoals candida, rugpijnen, vermoeidheid en gebrek aan energie, verminderd libido, astma en andere longaandoeningen.
Stofwisselingsziekten zoals reuma, artrose, vetzucht, suikerziekte maar ook hormonale stoornissen en blaasontsteking.

Auto-intoxicatie

Ziekte ontstaat kort gezegd door een aanhoudende verstoring in het natuurlijke evenwicht in één of meer van de lichaamsfuncties. Voor herstel (genezing) is het belangrijk om de verstorende invloed weg te nemen en de betreffende gewoontes voor het lichaam aan te passen.
De natuurlijke levenskracht zal gesteund door een passend (kruiden) middel voor herstel zorgdragen. Omdat de darm bij een groot ‘aanbod’ niet altijd zelf alle afvalstoffen op de juiste wijze kan afvoeren, raken in het lichaam gifstoffen opgeslagen.
Dit proces wordt zelfvergiftiging, auto-intoxicatie of auto-immuunziekte genoemd. Niet alleen organen en weefsels van het lichaam raken onder de invloed van deze gifstoffen. Ook het concentratievermogen, het geheugen en de stemming worden vertroebeld.

Hoe werkt het in de praktijk?

Na het intakegesprek en na een stukje uitleg over de behandeling, gaat de cliënt eerst naar het toilet om de blaas te legen. Daarna neemt de client plaats op de behandeltafel.
In zijligging wordt een canule ingebracht en de aanvoer- en afvoerslang aangesloten. Daarna gaat de cliënt op de rug liggen. Het onderlichaam wordt toegedekt en de behandeling kan beginnen.

Slow-fill methode

In onze praktijk wordt gewerkt met de slow-fill methode. Dat betekent dat bij de behandeling rekening wordt gehouden met het zenuwstelsel. Het water wordt heel rustig de darm in gebracht. Hierdoor krijgt het water alle kans om zich goed tussen alle darmplooien te bewegen.
Daarnaast zorgt de slow-fill methode voor meer rust in het lichaam zowel tijdens als na de behandeling. Bij een bepaalde vullingsdruk wordt de darm in alle rust geleegd en wordt de inhoud los gelaten.
Via de afvoerslag en het kijkglas verdwijnt de darminhoud in de riolering. Hierdoor kun je zien wat het lichaam verlaat. Dit kan verbazingwekkend veel zijn.

Darmmassage

Speciale massagetechnieken kunnen het losmaken van de aangekoekte ontlasting, lucht en slijmresten tussen de plooien bevorderen en het uitstromen van de darminhoud ondersteunen.
De procedure van inlopen en wegstromen zal een aantal malen worden herhaald. De behandeling duurt ongeveer 40 minuten. Nadat het spoelen is beëindigd wordt de canule verwijderd. In alle rust kan de cliënt rechtop komen, eventueel even blijven zitten en dan naar het toilet om resterend water kwijt te raken.
Van de cliënt wordt alleen gevraagd dat hij of zij zich op de gebeurtenissen concentreert en zich ontspant. Meer is niet nodig. Aandrang die hierbij optreedt zal vanzelf wegtrekken.
Tijdens de behandeling is er constant iemand aanwezig en kan de cliënt zijn of haar ondervindingen van moment tot moment bespreken.

Resultaat

Colonhydrotherapie reguleert de peristaltiek van de darm, onttrekt er de aanwezige gifstoffen en verwijdert op essentieel niveau verstorende invloeden. Daarbij is aanpassing van de dagelijkse voeding aan de natuurlijke behoefte van het lichaam een voorwaarde om gezond te blijven.
Daarnaast worden in de darm emoties opgeslagen. Denk aan de vlinders in de buik bij verliefd zijn, de diarree bij examens of verstopping bij te gehaast zijn. Door de darm in optimale conditie te brengen zal een emotionele rust ontstaan. In veel gevallen zijn zes tot acht behandelingen voldoende om het gewenste resultaat te bereiken.
Bij langdurige ziekten is het echter mogelijk dat er meerdere behandelingen nodig zijn. Na de behandeling ontstaat over het algemeen een opgelucht en schoon gevoel in de buik en voelt men zich goed. Door de behandeling worden afvalstoffen afgevoerd die tijdelijk kunnen zorgen voor vermoeidheid, beslagen tong, transpiratie en een prikkelbaarheid.
Als de darmen schoner worden zullen deze klachten verdwijnen. De behandeling zal niet alleen op de hoofdklacht zijn uitwerking hebben, maar zal tevens leiden tot een algemene verbetering van vitaliteit, veerkracht en doorbloeding van het lichaam.

Een gezonde darm is het beste cosmeticum

Colonhydrotherapie werkt ondersteunend bij een (sap)vastenkuur. Hedendaagse eetgewoonten, kant en klaar maaltijden. En ook geraffineerd, geconserveerd, gesteriliseerd en chemisch bewerkt voedsel, rijk aan verzadigde vetten, arm aan natuurlijke vezels en veelal te eenzijdig, vergroten in belangrijke mate het probleem van obstipatie.
Een goede afvoer van onverteerde voedselbestanddelen en afvalproducten is net zo belangrijk als een goede spijsvertering en assimilatie van voedingsstoffen. Afvalstoffen die te lang in het spijsverteringssysteem verblijven veroorzaken fermentatie, gisting en rotting van deze stoffen en vervolgens een overmaat aan gassen, bacteriën en giftige producten daarvan.

Colonhydrotherapie verwijdert stagnerende en verzamelde faeces op zeer doeltreffende wijze van de darmwand en uit de gevormde zakken en plooien. Dus voorkomt de vermeerdering van bacteriële gifprodukten in het poortader en lymfe systeem, uiteindelijk leidend tot een lastenvermindering voor de lever.
Daarnaast verwijdert u met deze behandeling slijm, gassen, parasieten en cellulaire resten. H
ierdoor wordt de peristaltische beweging makkelijker en de opname van voedingsstoffen verbetert.
Symptomen, direct of indirect verband houdend met een slecht functioneren van de dikke darm verdwijnen, dank zij dit natuurlijke schoonmaakproces.

Gifstoffen

Bacteriën spelen een rol bij de productie van verschillende (K & B) vitamines. Behalve vitamines, absorbeert de dikke darm grote hoeveelheden water.
Helaas komen ook de gifstoffen uit de bacteriële rottingsprocessen in het circulatie systeem. Deze gifstoffen (indol, skatol, cresol, phenol, etc.) worden in de lever verwerkt en uitgescheiden via de nieren. Bacteriële rottingshaarden produceren waterstof en methaangassen, welke geabsorbeerd worden en door de longen worden uitgescheiden.
De halitosis kan heel goed een symptoom zijn van stagnatie en gistingsprocessen in de darm. Intestinale intoxicatie kan voorts leiden tot hoofdpijn, allergieën, lusteloosheid, prikkelbaarheid, impotentie, rugpijnen, ondervoeding en een algehele verslechtering van het immuniserend mechanisme.

Een trage darm kan de absorptie van bacteriën en hun gifstoffen bevorderen. Een verlengd verblijf van voedselresten, gal, etc. leidt tot verhoging van stagnatie of rotting. Streptokokken en stafylokokken bijvoorbeeld, die deel uitmaken van de normale darmflora kunnen onder de geschetste omstandigheden in de bloedsomloop komen en vormen dan een potentiële bron van ziekten.
Laxeermiddelen, waarvan het gebruik in Amerika en Europa drastisch is toegenomen, bieden slechts tijdelijk soelaas en pakken de oorzaken van het probleem niet aan. Van het gezond functioneren van de darm hangt de gezondheid van bijna alle organen af. Een gezonde darmfunctie is echter alleen mogelijk, wanneer alle schadelijke en ziekten veroorzakende stoffen uit de darm verwijderd worden en de normale symbiose wordt hersteld.
Ook een verandering van voedingspatroon leidt in de meeste gevallen niet tot succes indien niet tevoren faeceskorsten (soms steenharde), slijmproppen en schadelijke ophopingen, grondig uit de darm werden verwijderd.

Succesvolle methode

In de Verenigde Staten van Amerika wordt deze methode al sinds jaren met succes toegepast. Er bestaan zelfs speciale klinieken voor CHT. In Duitsland passen honderden artsen en Heilpraktikers Colonhydrotherapie toe. Tot grote tevredenheid overigens. Wat blijkt uit het feit dat inmiddels een vereniging van Colonhydrotherapeuten werd opgericht.
Ook in Zwitserland, België en Nederland tenslotte, wordt Colonhydrotherapie bij een groot aantal patiënten toegepast. Door patiënten wordt de behandeling omschreven als zijnde aangenaam, pijnloos, weldadig en opluchtend! Zij zijn meer dan tevreden over deze behandeling.

N.B. De “verdedigende” oppervlakte van onze huid bedraagt ca. 1,5 m², onze longen hebben een inwendig oppervlak van ca 80m² , onze darmen hebben een inwendige oppervlakte van ca 300 m² !

Vind hier een overzicht van Colonhydrotherapeuten in Nederland en België.