In 2007 werd in het nabijgelegen dorp Khotachiwadi een mast neergezet en inmiddels zijn meerdere dorpsbewoners gediagnosticeerd met kanker.

Ook gemeenschappen rond de buitenwijk Vile Parle en Usha Kiran in het zuiden van Bombay keren zich tegen de masten, nadat bij verschillende inwoners van de stad hersenkanker was geconstateerd.

Illegaal

De stad bevat momenteel circa 3705 gsm-masten, waarvan er 1830 illegaal zijn. Onder druk van de bewoners heeft het stadsbestuur bepaald dat ieder gebouw hooguit één mast mag bevatten. Daarnaast is het vanaf nu verboden om gsm-masten te plaatsen in scholen, universiteiten, ziekenhuizen, weeshuizen, bejaardentehuizen en verzorgingscentra.

In het Westen wordt inmiddels zo’n 20 jaar onderzoek gedaan naar straling van mobiele telefoons en gsm-masten, maar in India is onderzoek vrijwel niet voorhanden.

Sommigen wijzen op het Bioinitiative Report uit 2012 waarin staat dat mensen door blootstelling aan straling van mobiele telefoons last kunnen krijgen van slaapstoornissen, hoofdpijn, irritatie, concentratieproblemen, geheugenverlies en depressie. Uit het rapport, dat is gebaseerd op onderzoek uit 10 verschillende landen, blijkt dat kinderen, zwangere vrouwen en ouderen het meest kwetsbaar zijn voor deze vorm van straling.

Niet-ioniserende straling

Volgens experts is niet-ioniserende straling, elektromagnetische straling van lagere frequentie, schadelijk. Door de radiofrequentie van de 2,4- en/of 5,0 GHz-band valt wifistraling bijvoorbeeld onder niet-ioniserende straling.

Het Indiase ministerie van Communicatie en Informatietechnologie heeft de toegestane hoeveelheidheid elektromagnetische straling teruggeschroefd van 4500 naar 450 milliwatt per vierkante meter. Volgens critici is deze waarde nog veel te hoog.

Netwerkaanbieders stellen dat kanker niet kan worden gerelateerd aan de straling van mobiele telefoons. Zij vinden dat er geen reden is tot bezogdheid en hebben naar eigen zeggen minimaal 2000 gsm-masten nodig in Bombay om overal een optimaal bereik te kunnen bieden.

Bron: Thehindu.com