Is een hoge darmspoeling gevaarlijk?
Nee, een hoge darmspoeling is NIET gevaarlijk. Zou dat wel zo zijn, dan zou ik dit werk niet doen! Ik werk met de slow-fill methode, dat betekent dat er in rustige etappes van 6 seconden water in de darm loopt. Er zit er een drukmeter op het gesloten systeem, ik kan zien hoeveel druk, aandrang er ontstaat. Zo kan ik zien wanneer de darm peristaltiek gaat geven. Komt er aandrang, dan wordt het systeem op ‘open’ gezet. Daarnaast stem ik mij steeds af op wat de cliënt ervaart en voelt.
Is een hoge darmspoeling pijnlijk?
Nee, een hoge darmspoeling is NIET pijnlijk. Het inbrengen van de canule geeft een raar gevoel, heel even, maar is niet pijnlijk. Wel kan men kramp krijgen als er veel uit moet. De kramp trekt direct weg als er een uitstroom van water/ontlasting heeft plaats gevonden.
Heb ik een verwijzing van een huisarts nodig?
NEE, je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts, je kunt direct een afspraak maken voor een intakegesprek. Meestal plannen we een intakegesprek en 1e behandeling direct na elkaar. Alleen een intakegesprek is natuurlijk ook mogelijk.
Zijn er contra-indicaties voor de hoge darmspoeling?
JA, er zijn een aantal contra-indicaties, te weten: Ernstige hartafwijkingen, opspelende colitis, crohn en diverticulitis, zwangerschap in 1e en 3e trimester, lage bloeddruk met flauwvallen, zeer instabiele bloeddruk, aneurisma, ernstige bloedarmoede, darmkanker, recente darmoperatie, darmperforatie, nierinsufficiëntie.
Verdwijnen alle goede bacteriën door een hoge darmspoeling?
NEE, dit is een misvatting, water is GEEN antibiotica. Het water haalt vervuiling uit de darmen weg. Deze vervuiling is een bron voor slechte bacteriën, schimmels en parasieten. Bij veel mensen is de darmflora verstoort, hier kan het innemen van probiotica ondersteunend werken. Vooral de reiniging zorgt weer voor een gezonde darm en goede darmflora.
Hoeveel darmspoelingen heb je gemiddeld nodig?
Dat is per persoon verschillend. Gemiddeld, kun je rekenen op een serie van 4 behandelingen. Bij ernstige en langdurige gezondheidsklachten zijn er vaak meer behandelingen nodig (tussen de 4 en 10), dit gaat altijd in overleg met de cliënt. Iemand die weinig tot geen klachten heeft en al een detoxkuur, sapkuur, leverkuur o.i.d. heeft gedaan, kan soms al met 1,2 of 3 hoge darmspoelingen klaar zijn.
Komt het direct goed los bij de 1e hoge darmspoeling?
Juist bij een 1e hoge darmspoeling zit het het meest vast of verstopt en merk je dat er blokkades zitten in de darm. Daardoor kan het wat langer duren voordat het loskomt. Hoe vaker men spoelt, hoe meer het los komt. En bij sommigen komt het direct goed los. Ik zie vaak in de serie, bij een derde spoeling een doorbraak.
Kun je een darmspoeling doen als je ongesteld bent?
JA, dat is geen probleem
Wat is het verschil tussen een klysma en een hoge darmspoeling?
Een klysma doe je thuis en is een primitievere methode om je darm te reinigen. Een hoge darmspoeling doe je in de praktijk, onder professionele begeleiding en met een professioneel apparaat. Er wordt met veel meer water gespoeld en het water gaat veel verder tijdens een hoge darmspoeling, vandaar de naam hoge darmspoeling. De gehele dikke darm wordt gereinigd. Met een klysma met laxeermiddel, bereikt men vooral de endeldarm. Een hoge darmspoeling is prettiger dan een klysma, gaat geleidelijker en men kan loslaten tijdens de behandeling. Met een klysma probeert men het water of het laxeermiddel vast te houden en als de drang niet meer te houden is laat men los op het toilet.
Wat is het verschil tussen een gesloten en open systeem?
Bij een gesloten systeem wordt het water, met de ontlasting vanuit ontspanning losgelaten en automatisch afgevoerd er komt geen geur of geluid vrij. Bij een gesloten systeem moet men actief persen om het water en de ontlasting kwijt te raken. De kans dat er geur, geluid vrij komt is groter. Nog een verschil bij een gesloten systeem is de therapeut of arts continu aanwezig en begeleid het hele proces. Bij een open systeem wordt u alleen gelaten en is de therapeut of arts waar nodig aanwezig.
Wat kan ik verwachten als nawerking op een hoge darmspoeling?
Meestal ervaart men enorme opluchting of verlichting na een behandeling. Na de behandeling laat men op het toilet de rest van het water en ontlasting los en heeft men diezelfde dag geen stoelgang meer. Soms komt er thuis ook toch nog wat los. Men is echter niet de hele dag aan de diarree. Vaak ontstaat er vermoeidheid of hoofdpijn, zeker als er veel (oude) gifstoffen zijn losgekomen. Ook emotie kan loskomen. Deze ontgiftingsreacties duren vaak enkele uren of dagen. De eerste keer is het verstandig niet teveel nadien te plannen.
Is het nodig mijn voeding aan te passen voor een behandeling?
JA, omdat dat meehelpt los te krijgen wat er vast zit in de darmen
Val ik af door hoge darmspoelingen?
De insteek van een hoge darmspoeling is meestal niet afvallen. Maar het kan zeker wel helpen om af te slanken of om een plattere buik te krijgen. Soms komt er heel veel (oude) ontlasting los, dat kan dus zo een aantal kilo’s schelen. Bovendien, men past tijdelijk de voeding aan, dus ook dat kan er voor zorgen dat u afvalt. De Combikuur is een mooie combinatie van darm- en lichaamsreiniging en afslanken.
Wordt een hoge darmspoeling vergoed?
Soms wel, soms niet, dat is dus afhankelijk van uw zorgverzekeraar en uw pakket. Voor meer info lees verder op pagina: Vergoedingen.
Zit er een Colonhydrotherapeut bij mij in de buurt?
Kijk hier voor een overzicht van Colonhydrotherapeuten en artsen in NL en Belgie
Is een intakegesprek verplicht?
JA, u heeft eenmalig een intakegesprek en dat is verplicht.
Is een hoge darmspoeling ook voor kinderen geschikt?
JA, dat kan zeker, als uw kind daar achter staat.
Kan ik een hoge darmspoeling doen, als ik een stoma heb?
NEE, helaas kan dat niet.